Често задавани въпроси

Какво е VPN?

VPN (от английски Virtual Private Network) в превод буквално означава Виртуална Частна Мрежа (ВЧМ). Това е логически създадена компютърна мрежа между две точки, напр. вашия компютър и нашите сървъри, която използва интернет или други публични мрежи като криптира трафика между точките които свързва или като създава логически "тунел" между точките. VPN се използва за сигурно предаване на всякакъв вид мрежов трафик включително звук или видео. VPN също позволява на потребителите да преодолеят регионални ограничения и филтриране на трафик на своите доставчици или организация.

За какво се използва VPN?

Причините, поради които може да искате да използвате VPN са много, но ето няколко примерни такива:
доставчикът ви следи интернета, а вие не искате той да знае кои сайтове посещавате
достъвчикът ви ви е забранил достъп до разни сайтове, които ви трябват живеете в чужбина и нямате достъп до много български сайтове (торенти, дата.бг, iptv и др.)
просто искате връзката ви да е криптирана и никой да не знае какво и къде ходите в интернет

Какво точно трябва да настроя за да ползвам услугата?

Можете да посетите нашата страница с инструкции за настройка на услугата на вашия компютър или устройство.

За по-лесно и по-бързо можете да пробвате нашия нов VPN клиент софтуер. Свалете го тук.

Как всъщност оставам анонимен при ползването на услугата?

Свързвайки се към нашите VPN сървъри ние подменяме IP адреса даден ви от вашия интернет доставчик. По този начин всички сайтове които посещавате и мрежови услуги които ползвате виждат нашият IP адрес вместо вашият.

Какви VPN протоколи поддържа MyVPN.bg?

MyVPN.bg поддържа PPTP, OpenVPN и L2TP/IPSEC протоколи. За случаите когато вашият интернет доставчик е блокирал PPTP и OpenVPN портовете може да ползвате OpenVPN който е стартиран на порт 110/tcp (pop3).

Има ли ограничения в услугата която предлага MyVPN.bg? Мога ли да ползвам всичките си приложения като Skype, BitTorrent и други.

Може да ползвате всички програми и протоколи с услугата която предлагаме. Поради злоупотребяване с услугата единственото ограничение, което наложихме е изпращането на e-mail-и през нашите сървъри през smtp (25/tcp) и smtps (465/tcp). Може да пращате e-mail-и през submission (587/tcp) или да ползвате уеб базиран пощенски клиент. Ако все пак поради някаква причина имате нужда да ползвате smtp (25/tcp) и smtps (465/tcp) изпратете ни e-mail на support@myvpn.bg и ако преценим ще премахнем ограниченията за вашия акаунт. Имайте предвид че въпреки това ще може да се свързвате по smtp (25/tcp) и smtps (465/tcp) максимум 4 пъти на минута и повсяко време по наша преценка можем отново да блокираме достъпа ви до протоколите.

Мога ли с един акаунт да се свържа от два или повече компютъра едновременно?

Не, с един акаунт можете да имате само една връзка към нашите сървъри. Ако желаете да ползвате услугата едновременно от два компютъра трябва да създадете втори акаунт и да закупите втори VPN план.

Мога ли с два различни акаунта да се свържа от два различни компютъра едновременно?

Да, можете да се свържете. Ако обаче двата компютъра са ви зад един рутер и използвате L2TP/IPSec VPN и на двата, поради ограничения в NAT-T протокола връзката няма да е възможна. При използване на PPTP VPN на два компютъра зад един рутер, рутерът ви трябва да поддържа PPTP Passtrough.

Не мога да се свържа към L2TP/IPSec VPN от Android 4

Проблемът е в Android. L2TP/IPSec протокола в Android 4 e счупен. За повече информация вижте тук.

Какви са начините за плащане?

Към момента плащанията могат да бъдат извършвани по един от следните начини: чрез СМС, чрез paypal.com, чрез epay.bg и чрез крипто валути (bitcoin, litecoin и ethereum). Натиснете тук за повече информация и поръчка.

Какво е KillSwitch?

Най-общо казано KillSwitch представлява скрипт, който при спиране на връзката към VPN сървъра, спира достъпа до интернет. По този начин сте сигурни, че при прекъсване на VPN връзката, няма да сте свързан към интернет и съответно няма да се разкрие реалния ви IP адрес. Можете да свалите нашия KillSwitch скрипт от вашата профил страница тук. Необходимо е да стартирате скрипта като Администратор.

Какво е DNS leak?

DNS leak е проблем при Windows операционните системи, където е възможно да бъде кеширан оригиналния ДНС сървър, който сте използвали, преди да се свържете към VPN сървър и по този начин да бъде открита до някаква степен вашата локация и интернет доставчик. За да се предпазите от това трябва ръчно да въведете някакъв анонимен публичен DNS сървър в мрежовите настройки на всеки мрежови адаптер на вашия Windows компютър (например Google DNS IP 8.8.8.8). Можете да използвате и нашия готов скрипт, който можете да свалите от вашата профил страница тук. Необходимо е да стартирате скрипта като Администратор.

Каква е разликата между Proxy и VPN?

С няколко думи, разликата е, че Proxy крие само вашето местоположение, но не криптира връзката за разлика от VPN услугите. Проксито обикновено се използва за достъпване на забранени уеб сайтове в дадени региони и за услуги, изискващи по-голяма скорост като гледане на онлайн ТВ и онлайн игри. С други думи - ако ви трябва повече анонимност и сигурност - използвайте VPN, ако ви трябва само скриване на местоположението и висока скорост - използвайте Прокси.